Project Description
Το τοπωνύμιο «Σουδενά» προέρχεται από το σλαβικό Studend που σημαίνει ψυχρός, ή από το Στούντενα -stdena-Zdena, παρετυμολογία της λέξης Σούδα. Ο Λαμπρίδης ερμηνεύοντας το τοπωνύμιο Στούδενα ως «ψυχρό τόπο», αναφέρει ότι τα χωριά Άνω και Κάτω Σουδενά μέχρι το 1634 λεγόταν Στούδενα.
Το χωριό, χτισμένο στα 960 μέτρα, είναι ήδη γνωστό από το 1361 και αναφέρεται στο χρυσόβουλο του Σέρβου ηγεμόνα Συμεών, με το οποίο αναγνωρίζει στον Ιωάννη Τσάφα Ουρσίνη την κατοχή εκτεταμένων περιοχών στην Ήπειρο. Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε χτίστηκε αρχικά.
Από εδώ κατάγονται οι διδάσκαλοι του γένους Νεόφυτος Δούκας και Νεόφυτος Δόττος καθώς επίσης και ο ιατρός και συγγραφέας Ιωάννης Λαμπρίδης.
Τους χρόνους της ακμής 18ο και 19ο αιώνα κτίστηκαν αξιόλογα κτίρια και εθεωρείτο «Πνευματική εστία» , που ξεκίνησε από την μονή Ευαγγελιστρίας (1790).
Στις 29-8-1944 το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καταστραφούν 4 σπίτια με ένα θύμα.
Άλλα σημαντικά μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα όπου φιλοξενούνται σπάνια συγγράμματα. Από το 1934 λειτουργούσε η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή όπου γινόταν μαθήματα υφαντικής, πρόσφατα έκλεισε.