Project Description
Το τοπωνύμιο Στολοβό, προέρχεται από το σλαβικό stolb = κάθισμα, θρόνος και ιδιαίτερα από τη χρήση της λέξης ως γεωγραφικού όρου, που δηλώνει «περιοχή επίπεδη σαν τραπέζι», και την κατάληξη –ovb. Ο Λαμπρίδης κάνοντας λόγο για το χωριό Στολοβό το ερμηνεύει ως είδος τραπέζης. Η επίσημη ονομασία του οφείλεται στη γεωγραφική του θέση καθώς είναι κτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων, ανάμεσα από δύο παρακλάδια του Ζαγορίτικου ποταμού.
Η ίδρυση του χωριού χρονολογείται πριν από πολλούς αιώνες –από τον 14ο αιώνα- και ήταν στην αρχή ένας μικρός οικισμός. Ανάμεσα στο Στολοβό και την Καλουτά έχουν βρεθεί ερείπια ρωμαϊκού φρουρίου και μια επιγραφή στα λατινικά: antoninus salve, ίσως το όνομα του φρούραρχου.
Το χωριό μεγάλωσε αρκετά το έτος 1668 όταν συγκεντρώθηκαν σε αυτό και οι κάτοικοι των γύρω διαλυθέντων ή ερημωθέντων οικισμών Σέλιο, Νιρέντζα, και Σταυρός. Αιτία της εγκατάλειψης των οικισμών αυτών, ήταν η επιδημική αρρώστια πανώλη, που τότε αποδεκάτισε τον πληθυσμό του Ζαγορίου.
Η γεωγραφική του θέση ευνόησε την ανάπτυξη της γεωργίας κυρίως την καλλιέργεια μήλων, τα οποία ήταν και φημισμένα στην περιοχή, καθώς επίσης και την κτηνοτροφία.
Το Διπόταμο δεν αποτελεί εξαίρεση και χτυπήθηκε αρκετά από ληστείες. Οι Γερμανοί το βομβάρδισαν χωρίς ζημιές.