Project Description
Η σημερινή θέση του χωριού, σε υψόμετρο 630 μέτρων, δεν δικαιολογεί αυτή την ονομασία, αφού δε βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά.
Μεταφέρθηκε στη θέση αυτή με τους κατοίκους του, από την παλαιά του, περιοχή κοντά στο εικόνισμα του Αγίου Χαραλάμπους, πραγματικά ανάμεσα στα βουνά.
Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό αυτό. Προϋπήρχε πάντως του ερχομού των Τούρκων. Στην σημερινή του θέση μεταφέρθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Μέχρι τότε βρισκόταν στην τοποθεσία «Παλιοχώρι».
Στα τέλη του 17ου αιώνα οι Τουρκαλβανοί της Καραμουρατιάς απέσπασαν με τη βία την ακίνητη περιουσία των χωριών Αγίου Μηνά και Μεσοβουνίου. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών μετοίκησαν οριστικά. Οι Τουρκαλβανοί πούλησαν τα χωράφια του Μεσοβουνίου στον ηγούμενο της Μονής των Ραβενίων, Δανιήλ.
Ο ηγούμενος Δανιήλ εγκατέστησε στην περιοχή Μεσοβουνίου οικογένειες κοντινών περιοχών, το έτος 1745. Το έτος αυτό θεωρείται και η χρονολογία ίδρυσης του σημερινού χωριού. Γύρω στα1750 ο ηγούμενος της μονής Αρτσίστας Δαμιανός έφερε ζευγίτες για να καλλιεργήσουν τα χωράφια, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί μόνιμα.
Οι κάτοικοί του δεν ταξίδευαν και το χωριό δεν είχε την εξέλιξη των άλλων. Μέχρι το 1860 δεν υπήρχε εκκλησία, ενώ υπήρχε μόνο γραμματοδιδασκαλείο-2 τάξεις- όπου διδάσκονταν ανάγνωση και γραφή και οι στοιχειώδεις μαθηματικές πράξεις.
Το 1885 ιδρύεται δημοτικό σχολείο με 4 τάξεις. Την ίδια εποχή ο πληθυσμός ανέρχεται σε 140 άτομα. Το 1940 με τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο εγκαταλείπεται και λεηλατείται από του Ιταλούς. Κάηκαν 2 σπίτια και υπήρξαν 7 θύματα.
Σημαντικό μνημείο η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου 1858.