Project Description

Slide background

Μηλιωτάδες

Το χωριό Μηλοτάδες μνημονεύεται στην πρόθεση 215 της μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων στα 1613-14.

Ο Π. Αραβαντινός αναφέρει το χωριό Μιλκοτάταις, χαρακτηρίζοντας το όνομα ελληνικής προέλευσης.

Το χωριό Μηλιωτάδες, ανήκε στην «υπό το όνομα Ζαγόριον» περιοχή την περίοδο «… προ της κατακτήσεως κατα το χρονικόν της Βοτσάς…» μας πληροφορεί ο Ι. Λαμπρίδης διευκρινίζοντας ότι στη δική του εποχή είχε διαλυθεί.

Κατά τον Κ. Ευ. Οικονόμου, το τοπωνύμιο είναι κυριώνυμο, προερχόμενο από το επώνυμο Μηλιώτης και την κατάληξη –άδες. Όσον αφορά στην προέλευση του επωνύμου γράφει πως είναι εθνικό, από το όνομα κάποιου χωριού Μηλέα και την κατάληξη –ιώτης, με την οποία σχηματίζονται εθνικά ονόματα. Παρατηρεί επίσης οτι η κατάληξη –άδες «… χρησιμοποιείται για το σχηματισμό κυριωνύμων τοπωνυμίων ανεξάρτητα απο την κατάληξη των κύριων ονομάτων για να δηλώσει αρχικά τα μέλη μιας οικογένειας και έπειτα τον τόπο, το κτήμα, όπου αυτή κατοικούσε…»

Πιθανόν η ονομασία του χωριού να υποδεικνύει, οπως και άλλα ονόματα χωριών με την ίδια κατάληξη –άδες, τον πρώτο οικιστή, κτήτορα, ή γαιοκτήμονά του, που ενδεχομένως ονομαζόταν Μηλιώτης .

Ο Β. Κ. Σπύρου πιστεύει πως «… η ονομασία προήλθε από τις λέξεις μηλωτή ή μηλωτής. Μηλωτή σημαίνει δέρμα προβάτου, κάθε μάλλινο δέρμα, προβιά ή κάπα. Η λέξη μηλωτής προέρχεται απο την ομηρική λέξη μηλον, που σημαίνει πρόβατο. Μηλωτής είναι ο βοσκός. Επομένως η ονομασία «Μηλιωτάδες» πρέπει να προέρχεται από μια απο τις δύο αυτές λέξεις, οι οποίες είναι παράγωγες της λέξης μήλον = πρόβατο. Ίσως λοιπόν, με τη λέξη «Μηλιωτάδες» να εννοούνται οι άνθρωποι  (αυτό δείχνει η κατάληξη – άδες) οι οποίοι κατοικούσαν τον τόπο και φορούσαν μηλωτές. Ακόμα μπορεί να εννοούνται οι βοσκοί προβάτων. Φαίνεται πως στην περιοχή έβοσκαν πολλά πρόβατα λόγω του πεδινού εδάφους, αν σκεφτούμε πως η γύρω περιοχή είναι ορεινή…». Διευκρινίζει επίσης οτι η αρχική ονομασία πρέπει να ήταν «Μηλιωτάδες» και με την εισχώρηση του γιώτα (ι), φαινόμενο «… καθόλου παράξενο, αφού οι Ηπειρώτες σε πάρα πολλές λέξεις χρησιμοποιούν και στη γραφή, αλλά περισσότερο στην προσφορά το (ι), μπροστά από φωνήεντα που βρίσκονται μέσα σε λέξεις…», έγινε «Μηλιωτάδες».

Ολα τα Χωρια